Minden nőnek kell egy frankó fogó

Amikor takarékosságról beszélünk, a legtöbbször arra gondolunk, hogy a pénzt a megvásárolni kívánt dolgokon fogjuk meg. Olcsóbban vásárolunk.
Fotó: Pixabay
 Pedig sokszor a pénzt azokon a dolgokon tudjuk igazán jól megspórolni, amiket meg se veszünk.

Na nem azért, mert nincs rá szükség, hanem azért, mert a tárgy már a birtokunkban van, csak éppen..... elromlott. 

Vegyünk egy teljesen hétköznapi helyzetet: mindenkinek van a háztartásában olyan ruhadarab, nadrág, kabát, egy felső, csizma vagy táska, amiben elromlott a cipzár. A legtöbb esetben ilyenkor teszünk egy-két kísérletet arra, hogy hátha mégis meggondolja magát a húzózár (nem fogja)- így dühösen félretoljuk a darabot. Ki nem dobjuk - mert majd még jó lesz egyszer. Ismerős ugye? Van ez a megmagyarázhatatlan logika, ami alapján elrakjuk a dolgokat hibásan - a lelkünk mélyén él a remény, hogy majd egyszer VALAKI, ha nem mi, majd más előveszi és használható állapotba hozza. Aztán rendszerint el is feledkezünk róla- cipészhez, varrónőhöz nem visszük el, magunk - szerszám, hozzáértés hiányában nem javítjuk meg- így veszünk másikat. Na, ez egy eléggé tetten érhető pazarlás. 
Egy elakadt fém húzózárt ugyanis sokszor rém egyszerű megjavítani (ha nem sérült meg javíthatatlanul a fogazat), néha elég hozzá egy lapos fejű fogó, hogy újra a megfelelő irányba és rendbe álljanak vissza az elhajolt fémfogak. Néha még annyi se kell, csak síkossá tenni a húzózár rendszerét, mert el se romlott... csak akad, esetleg leszaladt a kocsi a sínről. Ha meg kiszakadt a húzózár vagy műanyag cipzárról van szó, aminek javíthatatlanul megsérültek a fogai, akkor még mindig lehet MÁSIK cipzárt bevarrni. Ha nem is fillérekért, de töredék árért, mint amennyibe - jó esetben - egy új darab kerül.

Érdemes beruházni tehát egy jó fogóra, vagy felfedezni a párunk, tesónk, apánk szerszámos készletét. Sokat foghatunk egy jó fogóval, tűvel, cérnával. 

Kerestem nektek két olyan videót is, ahol lépésről lépésre követhetitek, hogyan lehet egy elszabadult cipzár kocsit visszasegíteni a helyére. Kell hozzá kis türelem, de megéri, meg tudjuk fogni vele a pénzt. 

Egy farmerba illő, erős, ÚJ fémcipzár ára körülbelül 250 -500 Ft körül mozog, egy új farmer ára 5000 forinttól felfelé mozdul - hacsak nem turkálóban vesszük....de akár így, akár úgy, mindenképp olcsóbb az, ha egy fillért se adunk ki, hanem megjavítjuk a régit. 

Nézzétek!





Megjegyzések