Borostyánnal mosok - egy fillérbe se kerül - 2. rész


A borostyán levéllel való mosással kapcsolatban pár héttel ezelőtt írt cikkem folytatását ígértem nektek. Mert fontos, hogy a bennem, illetve az esetlegesen bennetek felmerülő kérdésekre válaszokat  adjak. (Édesem, ha jössz haza, szakíts már pár borostyánlevelet)

Szerintem a legfontosabb, és a módszer hatékonysága mellett az elődleges kérdés, hogy mérgező e a borostyán levéllel való mosás vagy sem. Úgy éreztem felelősségem van abban, hogy ha ehhez a témához nyúlok, ha felhívom a figyelmeteket egy ilyen mosóanyagra, akkor szakember véleményét is tudjam tolmácsolni felétek, hiszen lehet ingyen a borostyánlevél, ha közben árt az egészségünknek.

Az első cikk megírása óta kerestem a megfelelő szakembert, aki hiteles választ tud erre a kérdésre adni. Mert az, hogy én hetek óta borostyánnal mosok és semmi bajom, az önmagában jó teszt, de nem lehet hiteles válasz.

Írtam egy független labornak, ahol nem jártam szerencsével- a mosóvizet (szennyvizet) szerettem volna bevizsgáltatni, hogy milyen hatóanyagok vannak a mosógépből távozó - utolsó adag szennyvízben- Szerintem az kifejezetten árulkodó lehetne, de ezt a választ kaptam:

Tisztelt Kassai Etelka!
Köszönjük szépen kedves megkeresését a környezetbarát mosás elfolyó vizének vizsgálatával kapcsolatban, de laboratóriumunk kimondottan csak a kémiai szennyezők vizsgálatára felkészült, ezért sajnos nem fogunk tudni segíteni Önnek a kérdés megválaszolásában. Viszont nagy örömmel tölt el, hogy saját szemléletváltozása nyomán a környezetvédelem apostolaként is munkálkodik, ezért ajánlom szíves figyelmébe az általunk szerkesztett, kimondottan közérdeklődésre is számot tartó írásokat sorakoztató laboratorium.hu oldalunkat.
Keressen, ha bármi másban tudunk segíteni!

Egyébként tényleg szuper az oldal, amit ajánlanak, de az apostoli jelzőt egy icipicit  soknak éreztem. Ez viszont az én érzékenységem:):) mintha a kérésemmel egy oroszlán bajuszát huzigáltam volna, aki arrébb legyintett. Arrébb is léptem.

Az Ökovölgy több munkatársát is megkerestem, mert tudtam, hogy náluk viszont kifejezetten fontos szempont a vegyszermentes háztartás. Nagyon nagyon kedvesek voltak, de nem tudtak segíteni. Soha nem mostak borostyánnal, ketten nem is hallottak róla, viszont lelkesedésük inspiráló volt. Ők is várják a híreket:)
Végül egy kolléganőm segítségével, aki újságíró és gyógynövényszakértő egy személyben jutottam el Dr Csupor Dezsőhöz -a  MGYT Gyógynövény Szakosztály elnökéhez, SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet egyetemi docenséhez.

 A gyógynövény szakosztály elnöke viszont nagyon kedves és segítőkész volt, és örült annak, hogy foglalkozunk a környezetet óvó mosási módszerekkel és a következő választ adta a kérdésemre:

" A borostyán hatóanyagai allergiát idézhetnek elő arra érzékeny embereknél, így számukra NEM ajánlott a borostyánnal való mosás, illetve csak akkor ha nagyon alaposan történik az öblítés, hogy ne maradjon a ruhákban allergiát okozható anyag. De mások számára nem jár veszéllyel a borostyán levéllel történő mosás. A szaponin tartalom pedig éppúgy alkalmas a mosásra, ahogy a mosódió esetén is. "
A szakember kiemeli, hogy természetesen egy hétköznapi ember nem feltétlenül tudja, hogy allergiás reakciókat idéz e elő a borostyán nála, így ha teszteljük, akkor figyeljük a bőrreakciókat és a legenyhébb bőrpír esetén álljunk át más mosóanyagra."

Vagyis a borostyánnal való mosás odafigyelést igényel, és okozhat allergiát, de tesztelés után, ha nincsenek tüneteink- ha bebizonyosodik, hogy nekünk nem okoz allergiát, akkor nincs akadálya annak, hogy mossunk vele.
Egyébként mindez a mosódióban, valamint a vadgesztenyében található szaponin esetében is igaz. Vagyis éppúgy tesztelni kell ránk gyakorolt hatását, ahogy a borostyán esetén.

De vegyük sorra a kérdéseket, amelyeket már az előző cikkben feltettem:

Ha ennyire fantasztikus, akkor miért nem lehet erről olvasni ennél több helyen, alig említi cikk a borostyán - mosás kapcsolatát.
Miért nem terjedt el, mint a mosódió?
Az első két kérdésre a válaszom az, hogy nem tudom. Tényleg nem tudom- néha a a legkézenfekvőbb dolgok mennek a legnehezebben át a köztudatba.

A pasim autószerelő. (mondjuk) A borostyán kiszedi az olajfoltokat a ruhából?
Nem, nem szedi ki. A nagyon szennyezett ruhák mosásánál nem hatékony. Ilyenkor érdemes bevetni a mosószódát, illetve a marhaepe szappant. Plusz magasabb mosási hőmérsékleten kell mosni a ruhákat/illetve előáztatni mosószódás vízben.

A gyerekem állandóan maszatol.... vajon a kaki, hányás, répa kombóval is megbirkózik?
A válasz ugyanaz, mint az előző kérdésnél. A borostyán az enyhén szennyezett - kicsit belizzadt, poros, "voltrajtam" ruhák esetében szuper mosószer. Ha durva foltokat akarunk kimosni, egyéb adalékra is szükség van, például a szintén ártalmatlan mosószódára, ecetre, magas hőmérsékletű vízre.

A vért kiszedi?
Ha hideg vízben mossuk és friss a vérfolt, akkor igen.

Próbáltad erősen szennyezett konyharuhákon is a borostyánt?
Igen, próbáltam. Önmagában a borostyán ad egy frissítő mosást - de a zsíros, paprikás foltokat nem szedi ki. Főleg nem alacsony hőfokon.

Milyen az illata a ruháknak száradás után?
Kellemes - semleges. Miután ennyire enyhe őszünk van, kiraktam a borostyánnal mosott ruhákat a NAP-ra is száradni. Szuper. Olyan régi, gyerekkori illatok jönnek vissza.

Kell vasalni utána? Könnyebb vasalni, ha borostyánnal mosok?
Én régóta nem vasalom a ruhákat, de most a válasz kedvéért elővettem a vasalót. A borostyános mosás után lágyak lesznek a ruhák (ha ecetet öntünk az adagolóba és öblítünk még egy rövidet, akkor még inkább, de anélkül is), szóval a lágy ruhákat könnyebb vasalni. Egyébként a legnagyobb meglepetés nekem a farmer volt. Mert a farmerek mosószeres-öblítős mosás után is tudnak merevek lenni. A borostyán viszont finoman lágyítja az anyagot.

Most akkor mérgező vagy nem mérgező, ha borostyánnal mosok?
Nem mérgező:):), de allergiát okozhat arra érzékeny embereknél.

Nem lesz baja a mosógépnek a borostyántól?
De nem ám, semmi baja nem lesz. Sőt. Mivel a borostyán mellett gyakran használunk ecetet - kifejezetten tiszta, csillogó és vízkőmentes lesz a mosógépünk. Nekem pár mosás után már feltűnő a pozitív változás. 

Kisbabának is moshatom vele a ruháit?
Arra kérlek, hogy NE. Szerintem ne mosd vele a babaholmikat. Lehet, hogy semmi baja nem lenne tőle, de egy kisbabán NE TESZTELJÜK, hogy allergiás e vagy se. De ha például egy sáros anorákot akarsz kimosni - vagyis olyan kisgyerekholmit, ami nem érintkezik közvetlenül a bőrével, akkor ennek nincs akadálya.

Pelenkát moshatok vele?
Ne, ne mosd a a textilpelust borostyánnal. De ígérem utánanézek, hogy milyen alternatív, környezetkímélő mosóanyaggal lehet. Mert szerintem a szuperszenzitív mosószerek, öblítők se menők, ha babákról, ha környezetvédelemről van szó. 

A borostyán fertőtlenít is?
A borostyánnak nagyon sok szuper gyógyhatása van, de fertőtlenítésre pont nem alkalmas. Ha borostyánnal mosol valamit és fertőtlenítésre is szükség van, akkor magas hőfok, és ecet lehet a megoldás.

Alsóneműt, bugyit moshatok vele? Kiszedi az esetleges foltokat?
Kényes kérdés:) De kipróbáltam, a saját fehérneműimet, sőt a párom alsónadrágjait is borostyánnal mosom hetek óta. A fehéreket magas hőfokon, és teszek hozzá mosószódát is, a színes alsóneműt simán borostyánlevéllel. Teljesen oké a dolog. (kértem a páromtól engedélyt ám az ő alsóneműi tesztelésére... és nincs panasz:):))

Kézi mosásra is alkalmas? Annak mi a pontos módszere?
Szerintem nem annyira szuper, mintha géppel forgatnánk meg gyorsan és alaposan a borostyános vizet. Áztattam, dörgöltem, de nem ugyanaz a hatás. Gépi mosásra használjátok inkább. Annál is inkább, mert a gépi mosás alaposabban öblít, így biztosan kevesebb (esetlegesen) allergiát okozó anyag marad a szövetszálak között.

Fehér ruhák esetén működik? Nem szürkülnek be tőle?
Magasabb hőfok, mosószóda a borostyán mellé a megoldás - akkor nem szürkülnek be - annyira - a ruhák. Azt se felejtsétek el, hogy a reklámokban látott vakító fehérségű ruhák.... nos, nem léteznek. Egy idő után minden fehér ruha szürkül egy kicsit vagy besárgul, és valójában a mosószerhez adagolt optikai fehérítő miatt látjuk fehérnek a ruhákat - és azokat is csak napfényben.

A színes ruhák színét nem fakítja ki?
Nem vettem észre. Pedig mindenféle színű ruhát mosok vele. Sőt, most, hogy elmélyedtem a témában, azt látom, hogy a borostyánt kifejezetten a színek felfrissítésére ajánlják kényes ruháknál.

Ha csak borostyánt használok hosszú ideig - nem tesz kárt a szövetben?
Erre még nincs válaszom saját tapasztalatból- de felteszem, hogy NEM. A szaponin nem okoz kárt a ruhaanyagokban.

Egyformán lehet használni pamut, műszálas, keverék, gyapjú és selyem anyagoknál is?
Ez a kedvenc kérdésem, mert az a válaszom, hogy mindegyiknél egyaránt szuper- és ez szerintem óriási dolog:)Mostam gyapjúszállal kevert szövetkabátot (alacsony hőfokon CSAK borostyánnal), és mostam 100% selyemblúzt is. Régen a szaponint kifejezettem selyemanyagok mosására használták - a kíméletes hatása miatt....és igen, gyönyörűen kimosta mindegyiket. A műszálas anyagokat pedig lágyítja. 

A borostyán csodaszer?
Dehogy. Viszont egy hatékony alternatíva lehet mindazok számára, akik szeretnének öko módszert, alapanyagot a mosásra, és akik szeretnének takarékoskodni (és persze nem allergiásak a borostyánra). 

Jobb mint a mosódió?
Hatékonyság tekintetében nem. Pont ugyanolyan jó. De: nem kell megvenni, INGYEN van és környezet kímélőbb abból a szempontból, hogy hazánkban is megterem. Igazi borostyán nagyhatalom vagyunk. Nincs szállításból eredő környezeti terhelés.

Jobb, mint a vadgesztenye?
Nem tudom. Vadgesztenyével még nem mostam, így csak tippelek - de ha a hatóanyagot nézem, ami ugyanaz, akkor szerintem pont olyan jó. Cserébe könnyebb a felhasználhatósága - nem kell előkészíteni, nem kell vagdosni, törni, előáztatni.... letépjük, öblítjük, betömjük egy mosózsákba (én egy félpár fehér zokniba) és kész, mehet a mosógép dobjába, a ruhák közé, alá.

Teszteled a vadgesztenyét is?:):)
Még szép. Alig várom.

Azt is megírod, ha mégsem jó a borostyán????
Szeretnék hiteles infókat átadni nektek. Nem fűződik semmilyen érdekem ahhoz, hogy borostyánnal mossatok - nem építek erre üzletet. De fontos számomra, hogy minél gazdaságosabban tudjunk mosni és fontos, hogy ne szennyezzük az élővizeinket, a földet. Azt is akarom azonban, hogy csak az emberi egészségre ártalmatlan anyagot ajánljak... ezért kerestem szakembereket, akik megnyugtatnak, vagy éppen felhívják az esetleges veszélyekre a figyelmet. 
Szóval, ha bármi más kiderül a  lehetséges allergiás reakciókon kívül, azonnal jelzek. Hangosan és ezer fórumon. Például az fb oldalamon.

Megjegyzések

  1. Jó az elgondolás, de én mégsem propagálnám a dolgot. Hogy miért nem? Mert ez az "egy fillérbe sem kerül" dolog bizony sok ember számára vérszemet jelenthet. Borostyán nő a kerítésünkön és így is állandóan szaggatják egyesek, csak úgy szórakozásból, mert amit letépnek, azt ott is hagyják a földön. Pedig a városi por megfogására futtattuk fel a növényt. Hát még mi lenne, ha elterjedne ez a mosási mód! Egyhamar leszaggatnák azt is, ami még fent maradt. Tehát a technológia csak borostyántermesztéssel tartható fenn, mert mégsem biztathatjuk arra az embereket hogy egymás kerítéséről vagy a megmaradt természeti helyekről szaggassák. Amíg csak egy-két ember gyűjti a borostyánt olyan helyről ahol sok van, és nem valaki tulajdona, vagy amíg mindenki ültet magának, addig nincs is baj, de ismerve az emberek erkölcsi színvonalát, hát megfontolandó...

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen a hozzàszólàsod :-) teljesen igazad van. Mindez felelősséget igényel,és gondos előrelátást. A módszert nem lehet arra alapozni, hogy kifosztjuk a természetet. De én el tudnék képzelni egy olyan világot, ahol szép kis borostyán farmakológusok megtermeljük azt, amire szükség van. A borostyán szuper abból a szempontból, hogy "igénytelen ", gyorsan nő,felfelé is terjeszkedik - tehát talpalatnyi föld is elég számára - sőt ahogy te is írod, remek porfogó, plusz a zöld hőszigetelésben is szerepet kaphat:-) ész és morál.... Itt is elengedhetetlen <3

    VálaszTörlés
  3. Farmakológusok helyett: farmok. Borostyán farmok

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    A borostyán annak ellenére hogy köhögéscsillapító készül belőle mérgező növény.
    Ha ragaszkodsz a növényi mosószerhez termelj szappanfüvet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Belsőleg mérgező, nem szabad teát készíteni belőle és azt meginni. Külsőleg borogatásra, vagy éppen mosásra, ha nem allergiás rá az illető, akkor alkalmazható.

      Törlés
  5. Szia! Köszönöm szépen a hozzászólásod, szándékomban áll több szaponin tartalmú növényt is kipróbálni, a szappanfű is köztük
    van. A borostyán viszont, ahogy a 2. zöld mosással foglalkozó cikkemben megerősítette a SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet egyetemi docense csak a borostyán hatóanyagaira kifejezetten érzékeny emberek számára okozhat problémát: " A borostyán hatóanyagai allergiát idézhetnek elő arra érzékeny embereknél, így számukra NEM ajánlott a borostyánnal való mosás, illetve csak akkor ha nagyon alaposan történik az öblítés, hogy ne maradjon a ruhákban allergiát okozható anyag. De mások számára nem jár veszéllyel a borostyán levéllel történő mosás. A szaponin tartalom pedig éppúgy alkalmas a mosásra, ahogy a mosódió esetén is. "
    A szakember kiemeli, hogy természetesen egy hétköznapi ember nem feltétlenül tudja, hogy allergiás reakciókat idéz e elő a borostyán nála, így ha teszteljük, akkor figyeljük a bőrreakciókat és a legenyhébb bőrpír esetén álljunk át más mosóanyagra." - szóval továbbra is javaslom, én tavaly ősz óta a színes ruhákat csak borostyánnal mosom - semmilyen allergiás reakciót nem tapasztaltam, ahogy visszajelzések sem érkeztek felém azoktól, akik szintén kipróbálták ezt a módszert. Anita, neked milyen tapasztalataid vannak a szappanfűvel? Megosztanád velünk? Nagyon érdekel! És persze jó lenne tudni, hogy milyen mennyiségű a szaponin tartalom adott egység szappanfűben/borostyánban.

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Használod még mosásra a borostyánt? Újabb tapasztalatok? Fehér, ill. világos ruhákhoz is? Nem "fogja meg" egyik színű a másikat?
    Ma halottam először a borostyánnal való mosásról és így találtam ide a blogodhoz. Régebben vadgesztenyével mostam, de sok időbe került az előkészítése és csak sötét színűekhez jó, mert a világosabb színűek megszínezték egymást.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése