Van egy titkos receptem, így hetente csak egyszer főzök

Fotó: pixabay
A pénz megtakarításának egyik feltétele, hogy az időnket is jól osztjuk be. Ehhez személyre szabott jó tanácsot senkinek se tudnék adni, hiszen annyira eltérő élethelyzetekben lehetünk: ami beválik nekem, az nem biztos, hogy egy három műszakban dolgozó, 3 gyerekes anyukának is pont oké, de az se biztos, hogy rálelnék a szuper megoldásra valaki más számára, aki meg kényszer túlórázik heti háromszor, mert ha nem, kirúgja a főnöke.

Eltérő mennyiségű idő áll a rendelkezésünkre és emellett van egy sor egyéb szempont is, ami befolyásolja, hogy a nem közvetlenül PÉNZKERESÉSSEL töltött időn felül mire tudunk-akarunk időt szánni. Mert pihennünk is kell. Meg a gyerekkel is foglalkozni kell. És a párunk is igényelné a szeretgetést. A kutyát meg kell etetni, sétáltatni, a halak akváriumát meg ki kellene takarítani. Meg úgy egyébként is rendbe kéne kapni a lakást. És persze a főzés, azt se lenne szabad elhanyagolni, annál inkább se, mert a legtakarékosabb megoldás egy család étkeztetésénél a főzés. (Feltételezve, hogy valamennyire tudunk főzni, és nem landol rendszeresen az odakozmált vacsi a kukában:) ), de erre is van azért jó megoldás.

Szerintem alapból tudja mindenki, hogy a rendelt, vagy étteremben becsomagoltatott - elhozott kaja drága (jóval drágább annál, mint amennyiből mi ki tudjuk hozni). Most nem számolom ki pontosan, csak az arányokat szeretném érzékeltetni: ha egy adag rántott csirkemellszelet, petrezselymes burgonya, uborkasali 1290 Ft- ba kerül, tuti, hogy abból pénzből otthon minimum 3 adagot lehet az asztalra tenni, de lehet, hogy többet. (Plusz nem torlódik az otthonunkban a szállítódobozok  műanyag hulladéka - szerintem már ez is kész haszon:)

De állítom: időgazdálkodásra általános, konyhakész recept nincs - vagy nem ismerem azt, én  csak azt tudom megosztani veletek, ami nálam valamennyire bevált, tekintve, hogy jelenleg minden nap ingázom, hétköznap se erőm, se időm a főzésre fókuszálni.

Éppen ezért hetente egyszer egy napot szánok (nagy) bevásárlásra, (nagy) főzésre. Ez általában a szombat, de ha valami szuper idő van és találunk (kitalálunk) magunknak valami király programot, akkor a vasárnap "szalad" el ezzel a házias munkával. Tudom, hogy nem mindenkinek annyira vonzó a gondolat, hogy hosszú órákig kell a konyhában tenni venni, de nekem az a tapasztalatom, hogy akkor is sok idő megy el a főzéssel, ha csak egy napra, egy fogást dobok össze. Akkor is rendetlenség lesz, akkor is mosogatni kell, akkor is úszik a nap.
Fotó: pixabay
Így én  arra törekszem, hogy az adott, főzésre kijelölt napon, többféle fogást dobjak össze, ha lehet olyanokat, amik vagy jól elállnak a hűtőben, vagy jól bírják a fagyasztást. Nem szeretnék becsapni senkit, vannak szombatok, amikor nincs ehhez erőm (olyankor viszont tudom, hogy egy "drága" hét következik), vagy nincs ötlet bennem egy egész hétre (igazából 5 napra) kitalálni az összes fogást. Van úgy, hogy csak a hét első felére, 3 napra tudok-akarok megfőzni előre. De higgyétek el, hosszú távon már ez is nyereség a család költségvetésében. Mert 3 vagy 5 napig az otthonit esszük, visszük a munkahelyre. És azzal a tudattal bumlizunk haza, hogy VAN otthon, a hűtőben vacsora. Nem kell megállni, nem kell beszaladni a sarki kisboltba, felvágottért, sajtért, extra nasiért - mert jaj mit eszik majd a család......és jaj ugyan főzött, egészséges vacsora nem lesz ma se, de két marcipános tortaszelettel majd elhessegetjük a rossz érzéseket.

Ismerős érzések? Ismerős megoldások? Ismerős a helyzet, amikor az otthon főzött, előre dobozolt, csomagolt fogások helyett hideg vacsi kerül az asztalra? Vagy fejből tudod te is a leggyorsabb pizzás számát? Én sajnos tudtam:)

Ami külön öröm lehet, hogy azért a heti egy főzésre agyban fel lehet készülni, azért a legtöbbször ki lehet előre találni (le lehet egyeztetni a családtagokkal ki mit szeretne), össze lehet hangolni az igényeket, pontos bevásárlólistát lehet készíteni... mi több, az se pokolról szökött ötlet, hogy azt a napot ne egyedül gályázzuk végig a konyhában, hanem a család többi tagjával.

A pontos lista segít abban, hogy ne vegyünk meg olyat, amire nincs szükségünk, és kevésbé csábulunk el az akciós (vagy annak tűnő) dolgokra. Ez nem jelenti azt, hogy a valóban kedvező árú termék láttán ne írjuk át rugalmasan a kitalált menüt, de ne felejtsük el, hogy amit megnyerünk az üzlet egyik felén, elveszíthetjük valahol máshol, mert ha borul a heti menü, akkor az alapanyagok egy jó része is változik. Lehet pont nem fér bele abba a keretbe, amit előre kikalkuláltunk. Mert ezt is érdemes kipróbálni: kalkulálni, előre tervezni és megfogni a pénzt, ha elszaladna velünk a szekér.

Néhány fontos szempont azért van, amit érdemes betartani:

- Minden fogást minimum kétszer lehessen feltálalni.
- Olyan fogásokat találjunk ki, amelyek egymással is jól kombinálhatóak.
- Minimum 2-3 napig álljanak el a hűtőben fagyasztás nélkül is.
- Adott esetben bírják jól a fagyasztást is.
- Lehessen gusztusosan csomagolni - dobozolni - szállítani, a munkahelyen gond nélkül elővenni.
- Mindig legyen benne kedvenc - vagyis vegyük figyelembe a család ízlését.
- Legyünk rugalmasak, nem kell mindenkinek ugyanazt ennie.... ez csak dobozolás kérdése
- Vagyis ha fagyasztunk, akkor törekedjünk arra, hogy egyszemélyes adagok is kerüljenek a fagyasztóba.... így mindenki azt eszik, amit szeretne.
- Mielőtt belecsapunk ebbe az új módszerbe- rakjunk rendet a fagyasztóban, kell majd a hely:)
- Szerezzünk be több egyforma méretű, jól záródó dobozt, könnyebb lesz az adagolás, szállítás.

Adok néhány menütippet, amit aztán lehet ízlés szerint bővíteni, átírni:

Amikor azt írtam, hogy a fogások variálhatóak legyenek, annak az oka leginkább az idővel való gazdálkodás. Ugyanazon a tűzön - időben készülhet el több napra való fogás.
Például pároltok több adag rizst, és/ vagy tarhonyát. Összedobtok több adagra való sertéspörköltet, ropogósra süttök egy fél kiló karajt és begyúrtok, megsüttök egy jó adag fasírozottat. A főzelékek és a húsfélék egyébként JÓL fagyaszthatóak, csak ügyesen kell porciózni, dobozolni - és címkézni, dátumozni  Gyorsan behabartok 3 féle főzeléket is - ezeket aztán lehet variálni. Lehet rizs-pörkölttel, savanyú uborkával, de lehet rizseshús is belőle, plusz fűszerezéssel, de lehet natúr rizs aztán lesütött, fokhagymás karajjal,  (lencse, borsó, spenót főzelék pörkölttel, egyik nap ilyen másik nap másféle feltéttel.

Természetesen a desszert is elkészülhet előre - mert tudom, hogy ha van előre megsütött, lefagyasztott piskóta, amit magammal tudok vinni a munkahelyre, akkor tuti, hogy NEM veszek majd lekváros buktát, gesztenyéskiflit vagy mindkettőt:).....tuti, hogy pénzt takarítok meg. Plusz a piskóta ugyan nem alakbarát desszert, de az adagolással tudom szabályozni, hogy mennyit tolok be majd délután, úgy két óra után, amikor leeseik a  (fejem), a vércukrom.....És igazából lehet EGÉSZSÉGES, diétás sütiket is előre elkészíteni, fagyasztani. A döntést ti hozhatjátok meg.
Fotó: pixabay
Elárulom: ez az egész előre megfőzök kampány nálam pont ezért, az örökös diétázás miatt indult el, ezért kezdtem el hétvégéről-hétvégére "robotolni" a konyhában, mert nem tudtam sehogy másként megoldani azt, hogy a kötelező diétámnak megfelelő módon táplálkozzak ilyen munka mellett.

A többi meg alakult magától. Másnak is alakulhat:) de azért a következő cikkben írok még pár tippet (tapasztalatot) arról, a gyakorlatban hogyan lehet megvalósítani a "Heti1" főzést.

További tippet és cikkeket találhattok az fb oldalamon. Keressetek.









Megjegyzések