Glamour napok - te tudsz spórolni pénzkiadással?

Fotó: pixabay

Ikonikus időpontra sikerült belőnöm a blog indítását: ma kezdődtek a Glamour napok. Ismeritek ugye? Hogyne ismernétek. Ez az a pár nap, amikor vásárlókkal telik meg minden pláza, a drogériákban mozdulni se lehet, amikor 20-50%-os leárazással csábítanak az üzletek. Volt idő, amikor én magam is része voltam ennek az őrületnek.Azóta visszavettem a lendületből, de mi tagadás, ha ésszel veszünk részt a népünnepélyben, akár nyerhetünk is a dolgon.

Ehhez azonban meg kell fogadnunk (és be kell tartanunk) pár alapszabályt:

  • Előre, reálisan felmérem az igényeimet, megnézem, ELDÖNTÖM valóban mire van szükségem, mi az amit rendszeresen használok. Mi az ami bevált, amihez ragaszkodom, és éppen kapóra jön, hogy a napokban féláron juthatok valamihez, amit amúgy is szeretek. Nekem ilyen például az évek óta használt hajszálvastagító samponom (igen, még elhiszem, hogy dúsabb lesz a hajam tőle. Bár az ehhez hasonló önámításokról majd lesz szó másik bejegyzésben).
  • Az ehhez szükséges kuponokat kivágom. Csak a kivágott kuponokat viszem magammal a vásárlásra, így nem fordulhat elő, hogy vásárlás közben gondolom meg magam. Könnyebb szilárd talajon maradni....
  • Meghatározom, hogy az adott termékből mennyit vásárolok. Ha valóban egész évben azt használom, ha hűséges vagyok az adott márkához (nem sznobizmusból, hanem mert az valóban jó nekem), akkor lehet akár egy egész éves mennyiséget egyszerre beszerezem. Ez éves szinten sok sok ezer forint megtakarítást eredményezhet, még akkor is, ha aktuálisan kicsit a pénztárca mélyére kell nyúlni hozzá.  
  • A valódi, ésszerű, megtakarítást és nem pénzszórást eredményező akció azonban csak akkor lesz sikeres, ha indulás előtt elhatározom, nem csábulok el SEMMIRE, amire nincs szükségem, csak azért nem veszek meg csillogó rúzst, színes körömlakkot, se ÚJ arckrémet, mert olcsó. (Hidd el a Glamour napok ötletgazdái pont erre építenek: a csábulásra - és nem számolnak a tudatos vásárlókkal.)
  •  Csak akkor viszek magammal vásárlópartnert, ha arról tudom, hogy visszafog, ha segít és nem hajszol bele semmibe, csak azért, mert az csábítónak tűnik. Néha szavak nélkül is hatunk egymásra, és ha látjuk, a másik elkerüli a kritikus polcokat, vagy rá se néz azokra a termékekre, amelyek nem szerepelnek a listán, az segítség. Ha viszont percenként a fülünkbe liheg, újabb és újabb remek találatokat felmutatva, akkor jövőre ne őt vigyük magunkkal a bevásárlásra.
  • Csekkoljuk le a blokkon, forintra pontosan mennyit spóroltunk. A spórolt összeget tegyük a megtakarítási betétszámlánkra (vagy a befőttesüvegünkbe) erről, hogy hova érdemes majd lesz szó, de a lényeg, hogy ne maradjon lógva (se készpénzként, se bankkártyán) az adott összeg, mert akkor könnyen elcsábulunk majd: tapasztalataim szerint a következő napokban egy-egy ilyen nagyobb MEGFOGOTT összeg után könnyelműbbek lehetünk. Ezen nincs mit csodálkozunk, így működünk. megörülünk annak, milyen ügyesek vagyunk, de a könnyen jött pénzt (ajándékba maradt) pénzt könnyű elszórni.
  • Amit megfogtunk, azt EL KELL rakni. Jól jön az majd később, hasznos dolgokra.

Ha mindezeket megfogadjuk, betartjuk, és ésszel élünk a Glamour napok kínálta lehetőségekkel, akkor hajrá. Érezzük nagyon jól magunkat!
Nem sokára azonban jön majd egy olyan bejegyzés, ami inkább kreativitásotokra épít és egy másik utat mutat meg.

És elárulom: én pontosan 11.200 Ft-ot költöttem, éppen ennyit spóroltam. Nekem ez az összeg ajándék. De nem költöm el. Nem költöm el MOST. Hagyok időt magamnak kitalálni, milyen hasznos CÉLOMAT szolgálja. Samponból meg jól állok, jövő októberig kitart a ma vásárolt mennyiség.

Még egy icike-picike kérdés: ugye vittetek magatokkal bevásárlótáskát?




Megjegyzések