Egy kávé elvitelre - az érzés, ami sokáig elkísér, de minek?

Fotó: Pixabay

Amikor eldöntöttem, hogy létrehozom ezt a blogot, egy valamit egészen biztosan tudtam: írni fogok a papírpoharas, névre keresztelt, elviteles kávékról. Nem írom le az üzletlánc nevét, szerintem mindannyian tudjátok, miről beszélek.
Nos, ha van valami, ami híven szimbolizálja a FELESLEGES pénzköltést, az számomra ez, az utcán kortyolgatott kávé, amihez nagyjából egy heti adag jobb minőségű szemeskávé áráért jutottunk. Talán nincs is ezen mit magyarázni. Nem éri meg. Nem is értem a motivációt, de ez lehet egyéni ízlés kérdése is, hogy ki mikor, mitől érzi JÓL magát a bőrében.

Ha arra gondolok, hogy ez a típusú kávéfogyasztás mennyi pénzbe kerülne havi szinten akkor is, ha hetente csak két alkalommal élnék ezzel a luxussal, akkor bizony elámulok. Ha ugyanis csak 800 Ft-al számolok, pedig van, amelyik ennél is többe kerül... az havi szinten 6400 Ft-ra rúg. Évente ez az összeg meghaladja a 75.000 Ft-ot. És ez csak heti két kávé. Heti két kávé.

Te ne számold össze kérlek, illetve csak akkor, ha már bizsereg benned az igény a változtatásra. Ellenkező esetben jöjjön ki bármilyen magasra is az összeg, úgyis csak megvonod a vállad. Te erre költesz feleslegesen, más meg másra. Igaz, de a saját költéseinkre mi magunk keressük meg a pénzt.

Elfogadom a tényt, néha igényem van nekem is arra, hogy ne OTTHON vagy a munkahelyen igyam meg a napi feketémet, ami nélkül tényleg olyan kis szomorú, és lassú és lehangolt tud lenni egy hétköznap....néha kollégákkal, barátnőkkel vagy a lányommal egy kávézóba is beülök, de ha arra gondolok, hogy 75 ezer forintból egy luxushétvégét tudok eltölteni azzal, akit szeretek, akkor egészen biztosan képes vagyok a papírpoharas kávé zamatáról, és fílingjéről lemondani.
Egészen biztosan keresek más megoldást. Például beruházok egy fantasztikus termoszra, amibe az otthon főzött kávét magammal vihetem. Extra élmény lehet a fogyasztása, főleg ha néha megengedem magamnak, hogy valami egészen szuper, különleges módon pörkölt kávé kerüljön abba termoszba.

A fogdmegapénzt filozófiája ugyanis nem az öröm nélküli élet... épp ellenkezőleg, a megtakarítások éppen azt a célt szolgálják, hogy okos döntésekkel egészen különleges élmények is osztályrészedül jussanak.

Hogy jusson is, maradjon is, Hogy ízlelj, tapasztalj, legyenek szuper élményeid. Hogy TELJEN rá. De ez csak akkor tud megvalósulni (hacsak nincsenek adakozásra kész, kőgazdag szülők mögötted), ha megfogod, nem szórod, nem aprózod el a keservesen megkeresett pénzedet.

Ehhez MOST csak heti két kávéról kell lemondanod. Szerintem megéri.

Még egy icike picike megjegyzés: ha már extra élményre költök, akkor az legyen valami felemelő, előremutató és támogató: számomra akkor az elvitelnél fontosabb, hogy etikus, fenntartható termelésből származzon az a kávé, igyam meg bárhol, bármikor. Mondjuk veletek.

Megjegyzések